blog na temo varjenja – “case study”

Pasivno je bogatejši za nov tečaj! In ta bo poln “gold nuggets”, bi rekli Američani. V tečaju bom delil svoje izkušnje na področju kupovanja in prodaje spletnih strani (predvsem blogov). Želim deliti slabe in dobre izkušnje, kajti iz storjenih napak se lahko največ naučimo. Kaj pravite?

Svoj napredek na posameznih straneh bom podrobno opisoval v člankih, vsi člani tečaja Pasivno pa bodo deležni podrobnih “over the shoulder” videoposnetkov, v katerih na konkretnih primerih pokažem, kako izvedem posamezno izboljšavo oz. posodobitev.

Če se spodaj prijaviš na novičke, prejmeš tudi poseben popust 🙂

Ker imam trenutno aktivne 3 bloge, nisem intenzivno iskal “nove priložnosti” z nakupom strani. Moj čas je ta trenutek zelo omejen, zato bi moral naleteti na nekaj res zanimivega, da bi se odločil za nakup.

Kje lahko kupiš spletno stran oziroma blog?

Kljub pomanjkanju časa dnevno spremljam oglase. Najbolj znane strani, kjer se prodajajo spletne strani, so Flippa, Empire Flippers, FE international in Motion Invest. Strani lahko kupite tudi v nekaterih Facebook skupinah in privat skupinah določenih spletnih tečajev.

V kolikor nimaš izkušenj, ne kupuj strani, raje začni z oblikovanjem svoje spletne strani.

Kruta resnica je, da je na spletu ogromno balasta. Tako kot vsepovsod drugje, tudi tukaj nekateri posamezniki izkoriščajo nevednost blogerjev začetnikov in ponujajo mačka v žaklju, zato je potrebno dobro pregledati stran, ki jo kupujemo. Še predvsem je to zelo pomembno, ko kupujemo na velikih tržnicah kot je npr. Flippa.

case study - blog na temo varjenja.

Nakup Bloga v niši varjenja: 17.9.2021

Blog, ki je del tega “Case studi-ja”, sem kupil v skupini, v ki je bila ena izmed prvih, v katero sem se včlanil. Predstvaljam oglas za stran na spodnji sliki:

Nimam popolnoma nič izkušenj s tematiko varjenja in nikdar nisem varil. Sem pa zelo dober pri optimizaciji spletnih strani (vsaj tako mislim😁).

Kaj mi je bilo všeč na strani?

Ko analiziram stran, si vedno napišem pluse in minuse in na ta način pretehtam, če je stran vredna nakupa. Začnem spozitivnimi stvarmi:

 1. Stran je 4 leta stara – Ni potekla domena, ki bi jo morda nekdo pred časom ponovno oživel, ampak je dejansko blog, ki ga je prvotni lastnik začel pisati pred štirimi leti.
 2. DA 21 in DR 16 – Stran si je skozi leta nabrala kar nekaj avtoritete. Posledično se bodo novo napisane vsebine lažje in hitreje uvrstile na prvo stran.
 3. Niša, ki ni zelo konkurenčna – Slučajno sem pri tečaju Pasivno naletel na nišo varjenja, ki je primer odlične tematike za začetek bloganja. Že v štartu sem ugotovil, da obstajajo “luknje” v vsebini.
 4. Visoka kvaliteta obstoječih člankov – Prvotni lastnik je bil profesionalni varilec in vsebina je res izjemna. V nekaterih člankih so tudi “domače fotke”, ki dodatno pripomorejo k sami kakovosti vsebine.
 5. 12000 ogledov na mesec – Tolikšen obisk je znak, da strani v določeni meri Google zaupa.
 6. Arhitektura strani je zanič – To vidim kot veliko prednost, saj bom z izboljšavo arhitekture strani in povezovanjem člankov sporočil Googlu in uporabniku, katere so zame zelo pomembne vsebina. Sporočil bom tudi, katere vsebine so povezane. Verjamem, da se bo zato posledično obilsk povečal.
 7. Monetizacija je zelo slaba – Stran je res zelo slabo monetizirana, kar je zame priložnost. Z izboljšavami lahko pričakujem opazen dvig mesečnega zaslužka, ki je trenutno 200 usd. Čeprav je stran že na Ezoic-u tako kot tudi vsi moji ostali blogi, verjamem da je tudi tukaj še prostora za dvig zaslužka.
 8. Generate Press spletna predloga – Stran je že na hitri Generate press spletni predlogi, ki jo tudi sam uporabljam.

Kaj mi ni bilo všeč na strani?

 1. Analytics je vklopljen le od začetka julija – To pomeni, da ne morem preveriti zgodovine strani in posledično padce ob Google posodobitvah, kar je velik minus. Vse kar sem lahko preveril, so bili podatki zadnjih dveh mesecev ter informacije iz Ahrefsa, kjer sem videl, da je obisk na strani močno upadel v mesecu juniju. Ker je bila stran zadnja dva meseca stabilna in ker je bila arhitektura slaba, sem to vzel bolj kot priložnost.
 2. Glavni članek prinaša nekaj več kot 30% obiska – Tudi to je kar velik minus. Če se bo Google odločil, da bo stran premaknil iz pozicije 1 na 2 ali 3, se bo v tem primeru zgodil takojšen močan padec obiska. Posledično to lahko zelo hitro pomeni izgubo 1000-2000 obiskovalcev.
 3. Page builder – Prvotno si je lastnik zamislil zelo čudno arhitekturo in kar nekaj strani postavil s pomočjo page builderja, ki ga navadno v svetu bloganja ne uporabljamo. Ti “pripomočki” enostavno upočasnjujejo stran, dodajajo nepotrebno kodo, kkrati pa postanemo preveč odvisni od njihovega razvoja. Obstajajo sicer “dobri” in “manj dobri” tovrstni pripomočki, vendar svetujem, da se jih raje ognemo. Posledično bom porabil kar nekaj časa, da vse skupaj vrnem v gutenberk blocks.
 4. Stran ni bila prijavljena v GSC – Mogoče je to prej plus kot minus? Ko jo prijavim in povem Googlu, kje se nahajajo “sitemap-i”, bodo roboti stran lažje razumeli.
 5. Ime domene ni “brandable” – Ime domene ni nič posebnega in ne vidim kako bi lahko s takšnim imenom postal “avtoriteta” na področju varjenja.

Kakšen je namen nakupa?

Stran kupujem z namenom prodaje. To bom verjetno realiziral čez 6-12 mesecev. Odvisno je od hitrosti rasti strani. Strani ne bom prodal, dokler raste. To bom storil šele, ko bo dosegla vrh in se bo rast strani umirila. Trenutno se strani prodajajo za 30-40 kratnik vrednosti povprečnega mesečnega zaslužka strani v zadnjih 6 meseceih.

Stran sem plačal 6000 dolarjev. Glede na to, da je služila 207 usd, njena vrednost predstvalja 29 kratnik mesečnega zaslužka strani . Nisem imel podatkov za zadnjih 6 mesecev, kar predstvalja tveganje, ki sem ga bil pripravljen sprejeti.

Želim dvigniti stran na 400 – 500 usd mesečnega zaslužka in jo prodati za vsaj 2 krat toliko kot sem zanjo plačal. Upam, da bo dosegla 400 usd mesečnega zaslužka zelo hitro, saj mora nato vzdrževati ta zaslužek naslednjih 6 mesec, da doseže vrednost med 12000 in 16000 dolarjev.

Varen nakup strani lahko opravite preko Escrow. Za stran v takšnih vrednostih, boste odšteli slabih 200 usd provizije. Z lastnikom sva se odločila, da mu preko Wise (podobno kot paypal, samo je ugodnejši glede provizij) nakažem 3000 usd in ko bo stran pri meni uspešno postavljena, še preostanek.

Tega ne svetujem za običajno prakso, ker gre lahko veliko stvari narobe 🙂 Tokrat nama je z lastnikom uspelo prihraniti približno 200 usd.

Kaj sem uspel narediti v prvih 2 tednih – do konca meseca septembra?

 1. Postavil sem dodatni Backup strani (poleg hostinga).
 2. Uredil sem vse tehnične zadeve in odstranil nepotrebne vtičnike. Pri tem sem pazil, da ne izbrišem česa preveč. 🙂
 3. Popravil sem določene vizualne stvari na strani in dodal vtičnike, ki jih sam potrebujem.
 4. Stran sem prijavil na Ezoic, ki mi omogoča brezplačni CDN. Hkrati ne potrebujem vtičnikov za Caching in zmanjševanje slik, ker tudi za to poskrbijo oni. Ker je tudi moj “hosting” že v osnovi hiter, ne pričakujem težav v povezavi s hitrostjo in “Core Web Vitals”. Seveda, želel sem tudi čimprej priti do začetnega zaslužka. 🙂
 5. Amazon affiliate linki so bili prisotni na strani še od pretjšnjega lastnika, zato sem se hitro lotil “best type” člankov in izboljšal izgled in CRO (conversion rate Optimization). Po domače povedano, poskrbel sem, da klikne večji odstotek obiskovalcev na povezavo affiliate ponudnika in posledično tudi nekaj kupi.
 6. Izboljšal sem vsebino v zaporedju od najbolj obiskanih člankov proti najmanj. Pri tem sem pazil, da preveč ne spreminjam vsebine člankov, ki so uvrščeni na 1 in 2 mesto. Posledično bi se lahko zgodilo, da bi zaradi velikih sprememb Google stran premaknil nižje. Uspel sem urediti dobrih 10 člankov.
 7. Sproti sem tudi poskrbel za povezovanje člankov in samo arhitekturo.

Kakšni so rezultati po prvih dveh tednih urejanja?

Ezoic je lepo poskočil. Dva tedna je vseeno premalo časa za konkretne napovedi, vendar je vidna počasna rast obiska. Prejšnji lastnik je na stran sam postavil oglase in s tem zanemaril nekatere pomembne “add placerje”. Ezoic je ravno pred dvemi tedni uvedel možnost samodejne postavitve oglasov. Tako lahko tudi tisti, ki nismo tehnično preveč podkovani, dosežemo izjemne rezultate.

Na spodnji sliki vidimo, da stran dosega s trenutnim obiskom vsaj približno 10 usd zaslužka. EPMV oziroma zaslužek na 1000 obiskovalcev je dobrih 25 usd, kar je IZJEMNO in nadpovprečno. Prav tako pričakujem, da bo v zadnjem četrtletju, ki velja za najbolje plačanega na področju oglasov, še zrasel.

ezoic epmv case study.

Torej, pod črto si lahko ta trenutek obetam večji zaslužek za 100 usd samo od oglasob. S tem sem dvignil vrednost strani za 3000-4000 usd. To je semo posledica oblikovanja in povezovanja vsebin.

Tukaj je še Amazon, ki predstvalja 16% prodaje in za katerega je prejšnji lastnik omenil zaslužek približno 30 dolarjev v obdobju 1 meseca. S pomočjo analize sem ugotovil, da je en od “best type” člankov na robu prve strani in da lahko z malo pomoči prileze do vrha. Prevetril sem celotni izgled, bistveno izboljšal CRO in ga povezal z ostalimi relevantnimi članki. Ta konkreten članek ima prikazane izdelke od 30-250 usd, ki se v povprečju prodajajo za okoli 100 usd.

V tečaju razkrijem o katerem članku je govora in kaj točno sem z njim naredil. Če se prijaviš na novičke spodaj, prejmeš tudi poseben popust :)

Na moje presenečenje je članek v samo enem dnevu poskočil iz 6 mesta na prvo mesto!! Od tega trenutka dalje prodam v povprečju vsaj 1 izdelek na dan. To mi bo prineslo dodatni mesečni zaslužek v višini približno 100 usd. S tem sem povišal vrednost strani še za 3000-4000 usd. Glej spodnjo sliko:

Povzetek prvega meseca

Če povzamem, sta bila prva dva tedna po nakupu strani res izjemna. Izkazalo se je, da je bila odločitev za nakup več kot dobra in bo blog najverjetneje dosegel že v oktobru 400 dolarjev mesečnega zaslužka. V oktobru nameravam dodati na stran tudi nekaj nove vsebine. Glede na to, da želim strošek ohraniti čim nižji, jo bom po vsej verjetnosti napisal s pomočjo Jarvisa – mojega AI prijatelja. Po mojem mnenju je to trenutno najbolj kakovosten AI pripomoček pisanja. Sam imam BOSS mode naročnino, ki omogoča “nekaj več pameti” in s pomočjo mojega oblikovanja, malo več osebnega tona, tako, da lahko nastane kar dober končni izdelek.