Anni Edico Case study

edico logo

Oktobra letos me je kontaktiral Denis iz podjetja Anni Edico v želji, da mu pomagam okoli SEO optimizacije za njihovo podjetje, ki ima odlično B2B rešitev povezano z e-fakturami.

Zastavljen cilj je bil s SEO vidika zelo malo verjeten oz. skoraj nemogoč. Želeli smo se uvrstiti z najpomembnejši ključnimi besedami pri vrhu SERP-a v roku 2 mesecev na področju Srbije. Nekatere od teh imajo volumen več 10000 iskanj na mesec.

Še preden razložim strategijo, obrazložim. Način sodelovanja.

edico logo

Kako je potekalo SEO svetovanje?

Denis ima okoli sebe mlado in izjemno bistro ekipo, ki so bili pripravljeni nameniti velik del svojega časa pisanju vsebin in njeni optimizaciji. Pravtako so se bili pripravljeni učit in naučeno uspešno implementirat na svojo stran.

Organizirali smo inhouse SEO delavnico, kjer smo predelali vse osnove seo optimizacije in dosegli, da vsi sodelujoči razumejo, kaj je potrebno narediti za dosego želenih ciljev.

SEO Strategija

Kot že prej omenjeno, smo imeli malo časa, saj e-fakture v Srbiji pridejo v veljavo že Januarja 2023.

Malo časa = Nekoliko agresivnejši pristop k optimizaciji

1. Homepage bo hkrati Pillar post

Homepage pri večini Saas podjetij navadno služi kot sales page, kjer je opišejo glavne lastnosti produkta in njegove prednosti. Pravtako, če večino dizajnerjev in UX expertov vprašamo, se bodo najverjetneje poenotili, da ogromno vsebine nima kaj iskati na naslovni strani in da celo škodi za overal UX.

AMPAK

Skozi analizo konkurence smo opazili, da je pri njihovi glavni ključni besedi (e-fakture) ravno obratno in sicer si Google želi prikazati veliko vsebine v ospredju in tipične “sales page” zakopati v ozadje.

Na roko nam tudi gre, da je naslovna stran navadno najmočnejša stran in ima zaradi tega večjo verjetnost višje uvrstitve v kratkem času.

Zaradi prej omenjenih odkritij smo se odločili da bo homepage podjetja sale page / pillar post, kjer se bomo bežno dotaknili vse ključnih vprašanj / tematik povezanih z nišo.

2. popravili smo URL strukturo

Preden smo se lotili podpornih člankov, smo morali preoblikovati url strukturo in urediti 301 redirekte napačnih url-jev v nove pravilno oblikovane. Brez tega tehničnega popravka ne bi imeli možnosti visokih uvrstitev.

Pravilno oblikovan URL ima še vedno ogromno težo pri uvrščanju strani. Pri nas in nasplošno balkanu še toliko večjo, kjer exact match domene predstavljajo bistveno večjo težo kot naprimer v ZDA.

Dodatno ima stran s tehničnega vidika zelo specifično oblikovano večjezično strukturo in tudi sam nisem siguren kako bo vplivala na veliko konkurenčnejši ZDA trg, ko se ga lotimo v naslednjih mesecih. Tudi to se rešuje s pomočjo Tech. SEO strokovnjaka.

Ko je bil tehnični del za nami, smo se lotili podpornih člankov.

3. Pisanje podpornih člankov, kjer Search Intent pokaže da so potrebni

Zelo pomembno je, da ne pišemo vsebine, v kolikor ta ni potrebna. Na ta način bomo prihranili ogromno denarja in predvsem časa. Skozi SEO delavnico smo kar nekaj časa porabili za razumevanje Search Intenta in kako ugotovimo ali se vsebine lotimo pisati ali ne.

Gre za zelo ozko nišo, kjer smo hitro ugotovili, da ne veliko tematik v obliki podpornih člankov za napisati a le te, ki jih napišemo, bodo morali biti zelo kvalitetni in podrobno opisani.

Vse napisane podporne vsebine smo ustrezno povezali z glavno stranjo in obrtno. Pazili smo, da so ustrezni anchor texti in ne “TUKAJ” in podobno.

4. Off-site optimizacija

Ko so bili vsi podporni in glavni članek napisani, smo se lotili povratni povezav. Če imamo 2 meseca časa, je treba nekaj olja prilit na ogenj.

Ekipa je naredila spisek najpomembnejših medijskih publikacij na katere je imela željo poslati pripravljeno vsebino za Offise. Dodatno so z moje strani prejeli tabelo, kjer so bile izvožene vse strani usmerjene na njihovo konkurenco. Med njimi tudi ogromno relevantnih blogov, ki mogoče niso toliko znani a vseeno močni in lahko prinesejo ogromno dodane vrednosti.

Vsebina za offsite je bila enako kvalitetno napisana kot za On-site. Naše prepričanje je, da v kolikor bralec dobi kvalitetne informacije skozi vsebino objavljeno na medijih, je veliko večja verjetnost da klikne na povezavo oz. CTA, kjer se na koncu tudi zgodi konverzija.

Skozi napisane off-site vsebine smo maksimalno izkoristili moč povratnih povezav in jih ustrezno usmerili na naše najpomembnejše strani.

Mindset

Prvo je sploh zavedanje da je SEO pomemben. Čeprav je več kot očitno, tega večina lastnikov spletnih strani še vedno ne razume in misli da bo obisk prišel sam od sebe……….NE BO

Za SEO je potrebno ogromno truda, razumevanja in tudi investicije, da bodo na koncu vidni rezultati. Ko le te pridejo, je obisk veliko kvalitetnejši kot od plačljivih oglasov.

Ekipa Anni Edico je spisala prižno 20 kvalitetnih on-site/ offsite člankov v mesecu dni! Brez tako hitrega ukrepanja tega Case study-ja ne bi bilo.

Vedno je možen outsourcing vsebine , kjer na koncu investitor s svojim znanjem popravi i doda experience svoji vsebini a najboljša je vedno ta, ki jo napišemo v celoti inhouse. Res pa je, da vzame čas. A se splača?

Rezultat po dobrih 2 mesecih dela

Če je Anni Edico pred začetkom objave prejemal v povrpečju 5-7 klikov na dan, je na današnji dan objave po samo dobrih dveh mesecih presegel 150 organskih klikov dnevno in obisk še narašča!

Govorimo o obisku najvišje kvalitete in finančna niša kot vemo, ni poceni!

S ključno besedo e faktura, ki ima na dan pisanja volumen iskanja 91000 mesečno smo uspeli prilezti do 8 mesta in še napredujemo!

Moja 2 centa

  1. Za SEO potrebujete strokovnjaka in ne izdelovalca spletni strani, ki vam bo uslugo “zapakiral” v storitev. Čeprav so izjeme med agencijami, ki to obvladajo, je velika verjetnost, da boste porabili nekaj tisoč eur, preden pošte opazili da je usluga zanič.
  2. SEO optimizacije se lotite na samemu začetku, ko je stran v fazi izdelave oz. prenove. Tako ne bodo potrebni kasnejši redirekti iz ne-optimiziranih pristajalno sttanj v tiste prave.
  3. Lepa stran je super ampak najdena še boljše. Razmislite o budgetu, ki ste ga pripravljeni vložiti v nekaj, kar vam dolgoročno prinašalo najkvalitetnejše leade na vašo stran.

Vas zanima več? Rezervirajte neobvezujoči 30 minutni pogovor z mano, da vidiva ali lahko sodelujeva.