Kaj je affiliate marketing in kako začeti z njim danes?

Affiliate marketing oz. partnersko trženje je odličen način, kako lahko mi blogerji pridemo do pasivnega zaslužka s pomočjo visokih uvrstitev na iskalniku.

Torej, kaj je sploh “Affiliate” marketing?

Affiliate” marketing je promoviranje izdelka določenega proizvajalca ali trgovine, pri katerem lastnik bloga zasluži od vsakega prodanega izdelka provizijo. Praviloma je podlaga sodelovanja sklenjen dogovor med lastnikom bloga in ponudnikom affiliate storitve.

Da sploh prideš do prvih 100 eur affiliate zaslužka, je predhodno potrebno kar nekaj dela.

Spremljaj moj Case study, kjer dokumentiram razvoj pisanja bloga za ameriško tržišče z namenom pasivnega prihodka.

Kako do “Affiliate” pasivnega zaslužka?

Da bi lahko zaslužil preko “Affiliat”e/partnerskega trženja, moraš imeti blog, na katerem boš redno objavljal nove vsebine.

Kaj je affiliate marketing in kako začeti?
Napisal sem kratek vodič - Kako izdelati WordPress blog , ki ti bo pomagal pri osnovni instalaciji.

Če je to tvoj prvi “Affiliate”, ti svetujem, da se ne vržeš v preveč konkurenčne tematike, kot so: Health and Fitness, Travel, Finance, Itd…..

3 razlogi, zakaj ne izbrati konkurenčne tematike:

 1. Zaradi višje konkurence, je potrebnega veliko več časa, da se prebiješ do vrha iskalnika. Če pri normalni konkurenci traja 6 mesecev, da si sploh najden, boš v primeru konkurenčnih tematik porabil za to vsaj eno leto.
 2. Konkurenčne tematike zahtevajo zajeten “Link building” budget (mesečno tudi 5 mestne številke). Težko se boš povzpel na vrh iskalnika brez kupovanja povezav, vendar te v tem primeru lahko naslednja algoritem posodobitev “kaznuje”.
 3. Vsebina mora biti zelo kakovostna in posledično so pisci veliko dražji.

Zakaj naj izberem blog tematiko, ki je manj konkurenčna?

 1. Pri manj konkurenčnih tematikah je možno priti na prvo stran iskalnika tudi brez “Link buildinga” .
 2. Veliko več je lažjih ključnih besed, s katerimi lahko na začetku pišeš svojo vsebino.
 3. Prihodki so navadno nekoliko nižji, a lahko s pravo analizo ključne besede in izbiro tematike, hitreje dosežeš odličen obisk in posledično zaslužek.
 4. Ker ne kupuješ linkov, si veliko bolj varen v primerih različnih Google posodobitev algoritmov.

Skratka pri prvem affiliate blogu se drži pregovora “less is more”.

Blog naj bo pisan za ameriško tržišče!

Kupna moč ZDA je izjemno visoka in cene oglaševalcev na klik dosegajo rekordne vrednosti. Posledično lahko mi blogerji služimo več, veliko več kot pri nas.

Veliko bolj podrobno je tematika obdelana v mojem članku: Zakaj pisati blog v angleškem jeziku?

Ne samo, da so cene klikov naših oglasov višje, tudi “affiliate” ponudnikov je na ameriškem trgu bistveno več kot pri nas. Posledično boš hitreje prišel do omembe vrednega zaslužka.

Za vse tiste, ki želite z blogom ostati v Evropi (Anglija, Nemčija,itd…), priporočam zelo velik affiliate program Awin. Uspel je prepričati številna znana podjetja, npr. Esty, da se jim pridružijo.

Affiliate” marketing se ne vrti samo okoli Amazona.

Največji ponudnik “affiliate storitev” Amazon zadnje čase dokaj strmo znižuje svoje provizije in posledično mi blogerji veliko manj zaslužimo s promoviranjem njegovih izdlekov.

MORAM VSEENO POUDARITI: Promovirati Amazon se še vedno ta hip zelo izplača, saj so konverzije, ki jih dosežeš, bistveno višje od konkurence. Te se vrtijo okoli 10% in se jim večina ostalih ponudnikov niti približno ne more približati.

Obstajajo pa tudi zelo dobre “Affiliate” ponudbe zunaj Amazona. Ponudniki kot so npr. shareasale.com , CJ in prej omenjeni Awin, nam lahko pri tem zelo pomagajo.

Shareasale npr. je “Affiliate” posrednik številnih znanih podjetij. Ta ne želijo sama opravljati svoj “Affiliate” marketing, zato prepustijo platformi, da išče blogerje, ki imamo interes pisati o teh produktih.

Best type” blog vsebina naj vsebuje …

Ko začneš pisati vsebino na neko temo, npr.:: “10 najboljših gorskih koles”, naj bo tvoj članek napisan v naslednjem zaporedju:

 1. Začneš z uvodom , kjer na kratko opišeš o čem boš pisal.
 2. Za vse tiste “ki so nestrpni”, izpostaviš takoj na začetku, katero kolo je “Best overall” in katero je “Best on budget”. Veliko bralcev namreč zapusti stran na samem začetku, zato je dobro, da poskušaš ujeti vsaj nekaj takšnih.
 3. Takoj za izpostavljenimi izdelki pripravi preglednico vseh desetih izdelkov, da jih lahko bralec na hitro preleti in vidi osnovne razlike.
 4. Šele nato podrobneje opiši vsak posamezen izdelek.
 5. Nekateri na koncu dodajo odgovore na pogosto zastavljena vprašanja in tako poskušajo dodatno povečati možnost uvrstitve na manj konkurenčne besede.

“Affiliate” Blog vsebina takšne oblike je navadno dolga med 2500 in 3500 besed. Pretežno je tukaj konkurenca nekoliko višja, zato je izrednega pomena, da narediš kakovostno analizo ključnih besed.

Drugače se lahko zgodi, da boš zaman porabil veliko svojega časa in posledično denarja, ker ne boš prilezel do prvi strani.

Tvoj blog naj vsebuje 80% informativnih in 20% “affiliate” člankov!

Čeprav govorimo o “Affiliate” marketingu, ta tip blog člankov ne sme prevladovati na strani. Tipična “affiliate” vsebina so “Best type” in kadar ti prevladujejo, vplivajo na kakovost celotnega bloga.

"Affiliate" članke nameni tistim najpomembnejšim "buying intent" ključnim besedam povezanim s tvojo tematiko. Okoli njih oblikuj in povezuj tematiko s članki informativne narave.

Z informativnimi “Long tail” ključnimi besedami boš tudi najhitreje prilezel na vrh iskalnika. Za sabo boš posledično potegnil vse “affiliate” članke, ki se bodo postopoma začeli uvrščati bolje, zaradi celotne podporne vsebine.

Informacijski blog članki ravno tako privabljajo povratne povezave, medtem ko jih je pri “affiliate” vsebini zelo težko oz. nemogoče pridobiti po legalni – “organski” poti.

Kako se izvrši izplačilo “affiliate” prihodka?

Večina, oz. vsa izplačila “affiliate” posrednikov s katerimi sam sodelujem, se izplačujejo direktno na TRR.

Kako se izvrši izplačilo affiliate prihodka?

Amazon, ki je najbolj znan in največji posrednik, izplačuje v skoraj 2 mesečnem razmiku. Kar pomeni npr., da provizijo za oktober, plača konec decembra.

Najbolj vroče, zanimive in konkurenčne so “affiliate” ponudbe “recurring” tipa, kjer dobivate določen odstotek mesečno, dokler je stranka, ki jo pošljete, pripravljena plačevati najemnino programa ali gostovanja, itd….

Zelo znan med njimi je Clickfunnels, kjer svoji “affiliate” vojski promotorjev plača za vsako stranko, ki jo posredujejo 40 $, dokler ostane plačnik njihovega programa, ki stane 100 $ na mesec. Zdaj si pa zamisli, da imaš 100 aktivnih strank, ki si jih posredoval?

Kje nastane problem?

Ko sami potrebujemo produkt ali storitev in začnemo iskati skozi “review” članke, se največkrat vprašamo, komu naj verjamemo?

Je najboljših 10 koles, res najboljših? Ali je morda najboljših prvih 10 koles, ki jih bloger uspe najti pri določenem posredniku, ki najbolje plača?

Enako velja pri programih, ki jih mesečno plačujemo.

Kamorkoli pogledate, vas prepričujejo, da je najboljši program za izdelavo prodajnih lijakov, ki ga morate imeti, Clickfunnels. Pa je res?

Obstaja veliko cenejših, enako kompleksnih in bolj optimiziranih rešitev. Na koncu moč influencerjev velikokrat premaga zdrava kmečka pamet.

Menim, da bodo na dolgi rok zmagali tisti “affiliate” ponudniki, ki bodo testirali vse produkte, o katerih pišejo. Bralcu sigurno ogromno pomeni, ko vidi domače fotke produktov, ki so slikane ob dejanskem testiranju.

Ali sam to delam? Ne. Ali si želim? Seveda.

Z rastjo zaslužka na mojem blogu, se bo tudi sama kakovost mojih opisov na blogu bisteno povečala.

Ti je vse skupaj všeč? Mogoče te bo tudi zanimal tudi ta članek: Kako do pasivnega prihodka s pomočjo bloga?