Kakšna je Prava Dolžina Blog članka za Ameriški Trg?

Dolžina blog članka je zelo pomembna in je večinoma odvisna od analize ključne besede in konkurence.

Če bi moral na kratko povzeti tematiko dolžine blog člankov, ki so prisotni na spletu, bi to naredil nekako tako:

Ko pišem blog članek kot odgovor na določeno vprašanje, je navadno prispevek dolg med 1000 in 1500 besed. Ko se osredotočim na “buying intent” ključno besedo, ki je npr. “Najboljših 10 gorskih koles”, se članek vrti okoli 2500 besed. Dolžina mojih najbolj pomembnih člankov je približno 3500 besedah.

V svetu bloganja poznamo tri različne vrste blog člankov, ki ponazarjajo dolžino in sicer “Response post”, “Staple post” in “Pillar post”.

“Response Post” oz. dolžina Blog članka 1000-1500 besed

“Response post” oz. blog članek v obliki odgovora na določeno vprašanje, je po mojem mnenju najpomembnejša in najpogostejša oblika članka na tvojem blogu.

Response Post oziroma Dolžina Blog Članka 1000-1500 besed

Najmanj konkurenčne ključne besede se navadno skrivajo v vprašanjih povezanih s tvojo tematiko bloga. S pomočjo “response”/vprašanj boš zapolnil luknje v pomanjkljivi vsebini na spletu in najhitreje dosegel dobre uvrstitve in pridobil na avtoriteti svoje strani.

Članek oblikuješ tako, da v sklopu 1000 do 1500 besed odgovoriš na glavno zastavljeno vprašanje. Hkrati, skozi podpoglavja dodaš vsa tista vprašanja, ki so tesno povezana z glavno temo.

“Response” dolžina blog članka ti najverjetneje ne bo prinesla dobre uvrstitve na tiste bolj kokurenčne ključne besede, bodo pa članki pripomogli k hitrejšemu razvoju tvoje strani. So bolj podporni članki tistim daljšim, ki jih bom opisal v nadaljevanju.

Primer mojega “response” članka je: Kaj je Search Intent?

Staple post” oz. dolžina blog članka 2500 besed

Staple post” dolžina blog članka se največkrat uporablja, ko želimo vsebino povezano z “buying intent” ključno besedo. Naslov bi bil videti navadno nekako takole: “10 Best electric bikes for old people”.

“Best type” članki bodo zelo pomemben del tvojega “affiliate” zaslužka. Pri nekaterih predstavljajo večino vsebine, vendar jih sam raje uporabljam v razmerju največ do 20 odstotkov vseh mojih člankov.

Menim namreč, da tovrstni članki kvarijo kakovost strani, čeprav hkrati prinašajo zelo velik del tvojih celotnih prihodkov, zato moraš poiskati pravo razmerje.

Ob znižanju Amazon provizije v skoraj vseh kategorijah, se je večina zagriženih “affiliate” blogerjev usmerila v nekoliko bolj informativne oblike blog člankov. Tako so postali veliko bolj zanimivi za premium ponudnike oglasnega prostora, kot je naprimer Ezoic.

“Staple post” dolžina blog članka je lahko tudi v obliki odgovora na nekoliko bolj kompleksno vprašanje, ki mogoče zahteva nekoliko več razlage.

Pillar post” oz. dolžina bloga članka približno 3500 besed

“Pillar” članek bo najpomembnejša vsebina prisotna na tvojem blogu. Tukaj boš dal vse od sebe in se maksimalno potrudil, da res zajameš bistvo in napišeš ter objaviš “unikat”.

Pillar članek bo najpomembnejša vsebina prisotna na tvojem blogu. Tukaj boš dal(a) vse od sebe in se maksimalno potrudil(a) da res zajameš bistvo in napišeš ter objaviš "unikat".

S takšno dolžino blog članka se boš poskušal uvrstiti na prvo stran pri najbolj konkurenčnih besedah. Pomembno je, da je vsebina kakovostna.

Primer mojega “Pillar” članka je: Kaj je spletna Optimizacija?

Čeprav je članek odgovor na vprašanje, le to zahteva veliko razlage.

“Pillar” članek je lahko tudi “Best type” oz. kombinacija “Best type” in na koncu Q & A s pogostimi vprašanji in odgovori o sami tematiki ali produktih, ki jih med sebojprimerjaš.

Kako vemo kako dolg naj bo naš članek?

Primerno dolžino članka najlažje ugotoviš z analizo konkurence.

  • Vpiši željeno ključno besedo v iskalnik in analiziraj vse rezultate na prvi strani.
  • Pri vsakem posameznem članku, ki je na prvi strani, preveri število besed, s katerimi je napisan.
  • Vzami povprečje in dobil boš približno dolžino tvojega članka.

Očitno blog vsebina na prvi strani iskalniku zelo ustreza. Ni potrebno, da izumljaš “toplo vodo” v povezavi z dolžino članka, če imaš odgovor pred nosom. Torej, ne piši članka s 3500 besedami, če so vsi članki z dolžino 1200 besed.

Ali je lahko moja blog vsebina krajša?

Tvoja blog vsebina je lahko krajša, a navadno, če je veliko krajša od 1000 besed, imaš v tujini (predvsem ZDA), zelo malo možnosti za dobro uvrstitev.

Veliko testov sicer poteka s strani tujih blogerjev, ki poskušajo pisati krajše vsebine – okoli 700 besed, vendar mora biti ta vsebina zelo kakovostna in brez nepotrebnega nakladanja.

S krajšo vsebino imaš možnost uvrstitve le pri tistih manj konkurenčnih besedah, vendar pomembnih.

Zakaj ne pišem vso vsebino zelo dolgo?

Še pred kratkim je veljalo ne pisano pravilo, da ima Google rad daljšo vsebino. Posledično so začeli nastajati povsod po svetu zelo dolgi članki,

tudi v primerih, kjer res ni imelo smisla.

Problem je nastal v tem, da je kakovost člankov močno upadla. V blog člankih je bilo opaziti veliko nakladanja z namenom, da se ustvari želenih 3000 do 4000 besed.

Google je medtem lansiral zelo pomemben algoritem, ki se imenuje Bert . Ta veliko bolje razume in bere naše vsebine. Hkrati je Google začel kaznovati vse bloge s tako imenovano “thin” vsebino, s slabšimi uvrstitvami.

Nakladanje je počasi zamenjala kakovost vsebina člankov!

Piši dolg članek samo, če imaš res veliko za povedati. V nasprotnem primeru raje izberi krajšo obliko.

Prednost daljše blog vsebine

Glavna in najpomembnejša prednost daljše blog vsebine je število ključnih besed, ki jih zajameš.

  • V daljši vsebini boš zajel veliko relevantnih ključnih besed, predvsem tistih daljših (“Long tail”) različic, s katerimi boš počasi plezal proti vrhu iskalnika.
  • Ko boš čez čas z “Long tail” ključnimi besedami prišel na vrh iskalnika, boš za sabo potegnil tudi tisto glavno besedo, o kateri je članek napisan.
  • S prihodom glavne ključne besede na vrh, se boš hkrati uvrščal na prvi strani še pri vseh “Long tail” verzijah.

Daljša vsebina prinese več ključnih besed in s tem tudi več obiska na stran. Iz tega razloga je pomembno, da je ta vsebina kakovostna in brez nepotrebnih odvečnih besed, ker drugače ne bo kruha iz te moke!

Zanimive povezane vsebine, ki jih ne smeš zamuditi: