Kako poteka SEO analiza Spletne Strani?

SEO analiza je ključnega pomena, saj s pomočjo nje nastavimo ustrezno strategijo, ki vas bo popeljala na prva mesta iskalnikov. Pri nas lahko naročite brezplačno seo analizo, ki jo sestavlja:

 1. Tehnična SEO analiza,
 2. On-Page SEO analiza,
 3. Analiza trenutno uvrščenih ključnih besed,
 4. Analiza konkurence,
 5. SEO strategija.

Pri brezplačni analizi naredimo hiter in osnoven pregled. Ne glede vašo odločitev o nadaljnem sodelovanju z nami, boste prejeli dober vpogled v dejansko stanje strani.

Kako poteka SEO Analiza spletne strani?

Kako poteka SEO Analiza spletne strani?

SEO Analizo spletne strani, ki jo naročite tukaj, dobite v obliki video posnetka, ki bo rezultat predhodne osnovne analize zasnove vaše spletne strani.

Naši koraki SEO analize so dledeči:

Tehnična SEO analiza

Da bi lahko uspešno izvajali SEO in upali na visoko uvrstitev ključnih besed, mora spletna stran dosegati vsaj osnovne zahteve iskalnika (beri Googla).

Skozi tehnično SEO analizo poskušamo ogotoviti:

 • Ali ima stran https zaščito?
 • Prilagojenost za mobilne naprave.
 • Hitrost spletne strani in kaj jo upočasnjuje.
 • Indeksiranje in morebitne težave v zvezi s tem.
 • Sitemap, robots.txt in njihovo ustreznost.
 • Notranje in zunanje povezave.
 • Arhitekturo strani in kako jo lahko izboljšamo.

Opisal vam bom, kako lahko prverite prve tri točke, ki tudi pomembno vplivajo na vašo uvrstitev.

Https Zaščita

Https zaščita je “must have” , če si želite kakršnokoli omembe vredno uvrstitve na iskalniku. Večina boljših ponudnikov gostovanj oziroma “hostingov” vam jo uredi brezplačno, zato ni razloga, da je ne bi imeli. Slika spodaj vam prikazuja, kako prepoznate ali je vaša stran https zaščitena ali ne.

Prilagojenost za mobilne naprave.

Še vedno opažam veliko strani, ki niso optimizirane za mobilne naprave. Danes več kot 60% vseh iskanj pride na vašo stran preko mobilne naprave. V kolikor stran ni ustrezno prilagojena, bo uporabnik hitro pobegnil drugam. Posledično se vam bo “bounce rate” dvignil, kar je za iskalnike signal, da vaša stran ni primerna za visoko uvrstitev.

Na srečo vsi, ki izdelujejo spletne strani, posvečajo veliko pozornost in dajejo prednost mobilnemu dizajnu. Če vseeno niste prepričani, kakšno je vaše trenutno stanje dizajna, lahko to hitro preverite TUKAJ. V prazno polje boste vpisali svoj URL, kjer vam bo Google sporočil, ali je vaša stran “mobile responsive” ali ne.

Hitrost spletne strani

Če rečemo, da ima prvi dve točki večina strani že pod nadzorom, na vprašanju hitrosti spletne strani večina pade na izpitu. Hitrost ni bila v preteklosti zelo pomembna, dokler “Google” ni zamahnil s čarobno palčko in napovedal “Core Web Vitals” algoritem, ki naj bi v ospredje postavil vse hitro delujoče spletne strani. TUKAJ lahko preverite kako hitra je vaša stran in kaj jo upočasnjuje.

Kaj upočasnjuje vašo spletno stran?

 • Zelo veliko agencij uporablja tako imenovane “page builderje” pri izdelavi spletne strani. Prednost so nizki stroški, slabost pa je odvečna koda, s katero zelo težko opravite “Core Web Vitals” test. Z nekoliko tehničnega znanja, lahko vse skupaj spravite na dobro “oranžno barvo” in pri tem ne ogrožate dobrih uvrstitev zaradi hitrosti. V kolikor si lahko privošćite, vsekakor priporočam, da vam spletno stran “skodirajo iz nule”.
 • zelo veliko strani ne kompresira svojih slik. Odličen vtičnik za zmanjševanje slik, ki ga sam uporabljam je “Shortpixel“. Vse naložene slike vam samodejno zmanjša in tako naredi stran hitrejšo. Je zelo ugoden, za nekaj eurov dobite za celo leto “kreditov”.
prevelike slike upočasnjujejo stran
 • Poskrbite za “Caching” oziroma za pred pomnjenje. Cenovno dostopen in z odličnimi ocenami je “WP Rocket”. Pri “Cachingu” se kopije vaših datotek shranijo v pred pomnilnik ali začasno lokacijo za shranjevanje. Ko ponovno obiščete stran, ni ponovnega nalaganje datotek, kar bisteno pohitri odzivni čas strani. Odlična prednost “WP Rocket” je v enostavni uporabi. Nastavitev je končana z nekaj kliki in se po potrebi tudi hitro razveljavi, če karkoli “pokvarite”.
NASVET: Pri nas (v Sloveniji) še vedno opažamo, da je Google zelo prizanesljiv. Na prvi strani še vedno opazimo kakšno stran brez https zaščite, prilagojenosti za mobilne naprave ali z zelo slabo hitrostjo. V kolikor se odločite za optimizacijo vaše strani, boste dosegli veliko prednost pred konkurenco. Vse kar potrebujete je kakovostna vsebina in dober "On-page"!

“On-page” SEO analiza

Ko smo opravili s tehničnim delom, se lotimo tako imenovane “on-page” SEO analize. V tem primeru bomo preverili:

 • Kako kakovostno je napisana vsebina?
 • Ali vsebina vsebuje ustrezne podnaslove, meta opise in “alt image” oznake?
 • Kako dobro je bil opravljen “Keyword research”pred pisanjem vsebine?
 • Kakšna je arhitektura in ali so glavne kategorije pravilno poimenovane in ustrezno povezane.
 • Je dodana Schema in notranje povezave do relevantnih člankov?

Kje je moja prednost?

Velik del mojega zaslužka predstvalja prihodek iz bloganja na ZDA tržišču, kjer uspešno kupim, optimiziram in dalje prodam bloge ozirome “content sites”. Če vas zanima, lahko preverite moje aktivne “Case Study-je“. Da bi bil lahko uspešen na najbolj konkurenčnem tržišču na svetu, moram zelo dobro poznati “On-page” optimizacijo, “keyword research” in vedeti, kako vsebino narediti kar se da kakovostno v očeh bralca, pa tudi iskalnika. Na osnovi izkušenj več kot deset letnega vodenja spletne trgovine Opremisidom v eni najbolj konkurenčnih niš v Sloveniji, vem natanko, kaj potrebujete, da bi vaši izdelki dosegli odlične uvrstitve v najkrajšem možnem času.

V kolikor imate spletno trgovino ali stran, vas vabim, da izpolnite spodnji obrazec za izdelavo brezplačne kratke analize, s katero boste izvedeli, kaj delate dobro in kaj bi lahko izboljšali. 

Analiza trenutno uvrščenih ključnih besed

“Keyword research” je izjemnega pomena in v kolikor si želite omembe vreden organski (brezplačni) obisk, je potrebno vedeti, kaj vaši uporabniki iščejo.

Večino ključnih besed boste verjetno ugotovili intuitivno, predvsem zaradi izkušenj, ki jih imate v zvezi s tematiko. Za vse ostale besede so tu posebna SEO orodja, brez katerih si ne moremo predstavljati kakovostne analize.

Z orodji kot so “Ahref” ali “Semrush” lahko hitro vidite, kje se vaše ključne besede nahajajo in katerim je potrebno najprej nameniti dodatno pozornost. Vidite lahko tudi volumen iskanja za posamezno besedo, ocenite konkurenco in pripravite strategijo za vašo spletno stran ali Blog.

OPOMBA: Volumen, ki ga orodja pokažejo ni nikoli popolnoma zanesljiv, nas pa lahko usmeri v pravo smer in pokaže bolj iskane besede. 

Pri novi spletni strani se lotite prvo “long tail” ključnih besed

Ko je vaša stran nova, imate največje možnosti visokih uvrstitev pri daljših, tako imenovanih “long tail” ključnih besedah.

PRIMER:

Namesto, da se na začetku lotite ključne besede kolesa, raje začnite z gorska kolesa ali še bolje Scott gorska kolesa.

Če bo vaša “On-page” optimizacija ustrezna, imate veliko večje možnosti, da boste hitro vidni pri vrhu iskalnikov

Analiza konkurence

Analiza konkurence je moj najljubši del, ko si kot nekakšen spletni detektiv, ki ugotavlja, kaj drugi delajo dobro in to poskušaš implementirati na svojo stran v še boljši obliki.

Ko se lotim analize konkurence preverim sledeče:

 1. Search intent” in kako dobro je uresničen,
 2. kakovost vsebine in koliko je “nakladanja”,
 3. število Povratnih Povezav,
 4. dolžina članka,
 5. kateri podnaslovi so uporabljni,
 6. kakovost in avtoriteta strani, ki so prisotne na prvi strani SERP-a.

Ko analiziram zgoraj omenjene točke, lahko dobim zelo dobro predstavo, kaj je potrebno zato, da prilezem do vrha in približno v kolikšnem času.

NASVET: Nasnamite si "Detailed Chrome" oziroma "Mozilla extension", ki ga najdete TUKAJ. Med drugim vam bo na hitro pokazal, kako dolga je vsebina od konkurence in katere podnaslove le ta uporablja. 

V SEO svetu se nič ne zgodi čez noč

Moja stran Pasivno je v času pisanja članka stara komaj nekaj mesecev, zato je nerealno pričakovati takojšnje rezultate. Vseeno upam, da mi v roku enega leta z nekaj notranjimi in zunanjimi povezavami uspe spraviti članek na prva mesta iskalnika.

SEO strategija

Po tehnični in On-page SEO analizi, dobimo jasno sliko, koliko dela je potrebnega, da postavimo dobre temelje za prihodnost.

Količina organskega obiska in hitrost napredka po SERP lestvici je večinoma odvisna od konkurence in same količine iskanja.

Višja kot je konkurenca, višji so potrebni vložki v kakovostno vsebino, brezhibnost spletne strani in tudi povratne povezave.

Kdaj je najboljši trenutek za SEO strategijo?

Vsekakor je najbolje, da se SEO analiza kakor tudi strategija naredi na samemu začetku, ko je spletna stran še v fazi razvoja. Tako lahko natančno s pomočjo analize ključnih besed določimo, kako bo videti začetna arhitektura in planiramo prvih nekaj člankov.

S tem pristopom zgradimo odlične temelje za prihodno optimizacijo spletne strani.

Kako učinkovita je SEO strategija pri že uveljavljeni strani?

Pri že uveljavljeni strani je velika prednost za SEO strategijo njena starost in že pridobljena avtoriteta. Posledično lahko pričakujemo, da bodo določene ključne besede z nekaj ustrezne optimizacije veliko hitreje pridobile na uvrstitvah.

Po drugi strani je lahko tudi slabost, če spletna stran na samem začetku ni bila dobro zasnovana. Večina strani, ki se jih izdela danes, je še vedno zelo počasnih, saj izdelovalci zelo radi uporabljajo tako imenovane “page builderje” kot je naprimer “Elementor”. Le ti s svojo instalacijo in dizajnom prinesejo ogromno nepotrebnih kod in posledično upočasnijo njeno delovanje.

Da bi naš SEO bil uspešen, je hitrost zelo pomembna in tudi “ranking factor” trenutno največjega iskalnika Google.

Pogosta vprašanja

Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri analizi ključnih besed?

Pri analizi ključnih besed moramo biti še posebej pozorni na “Search intent”. Najpomembnejše “orodje” so naše oči in intuicija. Googla vam točno pokaže, kaj želi na vrhu svojega iskalnika. To upoštevajte.

Kako podrobna je brezplačna SEO analiza?

Pri brezplačni SEO analizi podrobneje pregledamo najpomembnejše točke vaše strani oziroma na hitro preletimo tiste manj pomembne. Želimo si, da dobite dober vpogled, kako kakovostna je vaša stran in kaj so tiste točke na katerih je potrebno dodatno delti.

Ali vaše podjetje skrbi tudi za pisanje vsebin?

Ne. Da bi dosegli najboljše rezultate, mora vsebino napisati nekdo, ki zelo dobro pozna podjetje in prodajne izdelke. Mi naredimo “keyword research” in “outline” članka, članek pa napiše nekdo iz vašega podjetja.